Barion Pixel

Mentális jóllét program

Miben segítünk?

Gyakran hajlamosak vagyunk elfeledkezni arról, mekkora szerepe van saját és munkatársaink jóllétének abban, hogy egy jól működő, produktív szervezetben dolgozhassunk, ahol számíthatunk egymásra és ahol elkötelezettek tudunk lenni a munkánk iránt. A mentális jóllétünkkel való foglalkozás mindig időszerű és aktuális, ugyanis sok más területnek – legyen szó motivációról, elkötelezettségről, hatékonyságról – ez jelenti az alapját. Ezért megalkottunk egy olyan programot, melynek keretében azokról a mentális jóllétünket befolyásoló témákról esik szó, melyekről egyébként ritkábban van lehetőségünk beszélni munkahelyi környezetben.

Mentális jóllét programunk több, akár szabadon variálható és választható modulból épül fel, melyek mindegyikében a résztvevők önismeretére, és egyéni kihívásaira fókuszálunk – azaz nem egy fix keretek közé szorított tréningprogramot kínálunk.

A képzés során a résztvevők eszközöket kaphatnak a saját és a csapatuk mentális jóllétének fejlesztéséhez és fenntartásához, többek között a hatékony stresszkezelés és a lelki ellenállóképesség fejlesztése mentén. Foglalkozunk a stressz-tünetek felismerésével, a stresszel való megküzdési eszköztárral és egy elégedettséget nyújtó munka-magánélet egyensúly kialakításával is. Feltérképezzük, milyen összetevői vannak a rezilienciának, hogyan fejleszthetjük saját lelki ellenállóképességünket és mik azok az erősségeink, amikre támaszkodhatunk. Kiemelt hangsúlyt fektetünk a saját kontrollérzetünk tudatosítására, aminek segítségével azzal foglalkozhatunk, amire valóban van ráhatásunk. Konkrét, a mindennapokba beépíthető gyakorlatokból szemezgetünk.

A tréninget ajánljuk:

  • felső- vagy középvezetői csapatoknak
  • vezetőknek a saját csapatukkal
  • agilis csapatoknak
  • a szervezet különböző területeiről érkező résztvevőknek egyaránt.

Hogyan segítünk?

MODULOK

Dinamikusan változó világban élünk, ahol elengedhetetlen a gyors reagálási képesség a minket körülvevő változásokra. A modul során kitérünk a lelkileg ellenállóképes működésre; elősegítjük a változások folyamatainak megértését a változások szakaszainak beazonosításával, és megvizsgáljuk a változási folyamatokra adott tipikus reakciókat. Saját helyzetekkel és vállalatspecifikus változási folyamatokkal foglalkozva olyan eszközöket igyekszünk átadni, melyek támogatják a résztvevőket a változásokhoz való sikeres alkalmazkodásban, vezetők esetében a változás kommunikálásában és annak elfogadtatásában.

A modul célja, hogy a résztvevők konkrét eszközökkel vértezhessék fel magukat a bizonytalan helyzetekkel szemben és megtalálhassák azokat a módszereket, melyek számukra hatékonyan tudnak működni a bizonytalansággal való megküzdés során. A mentális jóllétét támogató szemléletet, elméleti tudást adunk át, melyeket aztán saját élményű gyakorlatokkal dolgozunk fel. Foglalkozunk a belső biztonság kialakításával, feszültségoldó technikák megismerésével, gyakorlásával.

Ebben a modulban összegyűjtjük a tipikus stressz-tüneteket, megnézzük, mi a különbség a pozitív és a negatív stressz között és konkrét stresszkezelési gyakorlatokat ismerünk meg és próbálunk ki. Kiemelt hangsúlyt fektetünk a saját kontrollérzetünk tudatosítására, aminek segítségével azzal foglalkozhatunk, amire valóban van ráhatásunk. Olyan személyre szabott stresszkezelési eszköztárat alakítunk ki, mely mindig kapaszkodót és védőpajzsot nyújt a nehéz helyzetekben.

A kiégés elkerülése érdekében kiemelt szerepet kap egy megfelelő, hosszabb távon is működőképes egyensúly kialakítása. A modul során megnézzük, mit jelent számunkra az ideális egyensúly, hol vagyunk ehhez képest jelenleg és hogyan tudunk eljutni odáig. Megvizsgáljuk azt is, mik a hatékony feltöltődés különböző szintjei és ”aranyszabályai”, illetve saját töltődési tervet is készítünk. Az alkalom során a kiégés kezdeti jeleivel is megismerkedünk és megnézzük azt is, hogyan tudjuk vezetőként csapatunk jóllétét feltérképezni.

Ezt a modult kifejezetten vezetőknek javasoljuk. Azon csapatok, melyekben jelen van a pszichológiai biztonság, fel merik vállalni érzelmeiket, véleményüket, ezáltal magasabb a bizalmi szint, sokkal hatékonyabbak és kreatívabbak az egyének. Napjainkban, amikor a bizonytalan tényezők és a változások megsokasodtak, kiemelt szerepe van a munkahelyen megtapasztalt pszichés biztonságnak, melyért nagyban felelős a vezető személye is. Megvizsgáljuk, hogy vezetőként milyen eszközeink vannak a pszichológiai biztonság megteremtésére, a kommunikációs aspektusokon át a fejlődési szemléletmód (growth mindset) beépítéséig.

KIEGÉSZÍTŐ, PRÉMIUM ELEMEK

„A mentális állóképesség olyan személyiségvonás, amely nagy részben meghatározza az egyének kihívásokra, stresszre és nyomásra adott válaszát, a körülményektől függetlenül.” (Clough & Strycharczyk, 2012)

A mentális állóképesség befolyásolhatja:

  • az egyéni teljesítőképességet, ezáltal a sikerességet;
  • az ambíciókat és a személyes törekvéseket, hogy mire érezzük magunkat képesnek és motiváltnak;
  • az optimizmust és a pozitív hozzáállást váratlan helyzetekben is;
  • a személyes jóllétet és elégedettséget.

A nemzetközi MTQ – azaz Mentális Állóképesség teszt – segítségével és egy 1 órás online tanácsadás keretében átfogó képet kaphatsz a mentális állóképességedről és személyre szabott fejlesztési lehetőségekkel is megismerkedhetsz.

KOMPLEX MENTÁLIS JÓLLÉT PROGRAM:
EGYEDI MENTÁLIS JÓLLÉT PROGRAM

Kapcsolódó projektek

Lépjen Velünk Kapcsolatba

CAPTCHA image

Segít nekünk a SPAM üzenetek elkerülésében. Köszönjük!